Néhány hasznos tanács a fotózáshoz

MY STYLEI’m a nerdy, outgoing, artistic and nature-loving photographer, and I’d like to think that my photos reflect this! I love to take pictures that are playful, honest, fun, real, and intimate.That said, my engagement photos and couples pictures are unique to everyone I work with. I’ll hang out with you, ask questions, get to know you and really work to understand your vibe so I can capture it honestly and truthfully in a beautiful, artistic and flattering way.I also like to take huge variety of pictures - close up, far away, candid and silly, serious and cool, some looking at the camera, and some where you are lost in an inside joke together, giggling uncontrollably and being absolutely YOU.My work incorporates natural light and raw surroundings as much as possible, and I prefer my editing to be true-to-life, with a feeling of rich warmth to my my tones and colors.


A HELYSZÍN KIVÁLASZTÁSA


Amennyiben már van konkrét helyszín ötletetek, akkor örömmel fotózlak ott benneteket. Ha nincs, biztosan találunk egyet közösenIDŐJÁRÁS ÉS FÉNYEK
A megfelelő helyszín kiválasztása fontos szempont a fotózás tervezése során, azonban ennél még kiemelkedőbb szerepet játszanak a fények.

Mindig természetes fénnyel dolgozok, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ennek a fénynek a minősége. A délelőtti vagy déli napfény túl erős és olyan szögből érkezik, mely pl. sötét árnyékokat eredményez a szemek alatt, illetve a fotóalanyok is hajlamosak hunyorogni. Ebben az esetben árnyékos helyeket kell keresnük, azonban ez nem minden helyszínen lehetséges, mindamellett, hogy korlátozza a lehetőségeket a változatos fotókhoz. A késő délutáni, főként a naplemente előtti 2 óra a legalkalmasabb időszak a gyönyörűen megvilágított képek elkészítéséhez. A napsugarak alacsonyabb szögből érkeznek, körbeölelik a fotóalanyokat. Azonban a felhős, kissé borult időjárástól sem kell megijedni, hiszen a felhők természetes fényszűrőként dolgoznak és nagyobb mozgásteret adnak a napközbeni fotózáshoz.

Az a fotózás időpontjának kiválasztásakor mindenképp figyelembe kell venni az adott évszakot és ehhez mérten a nap állását az egyes órákban. Érdemes megnézni a naplemente időpontját és attól 2-3 órával korábbra tenni a fotózás kezdetét. Természetesen egész évben bármikor szívesen fényképezek, de a legtöbb fotóshoz hasonlóan, én is a naplemente közeli fotózásokat részesítem előnyben a legszebb képek érdekében.

MIT VISELJETEK A FOTÓZÁSON


Válassz olyan ruhát, ami kényelmes és amiben magabiztosnak érzed magad. Mutasd meg azt, amire büszke vagy, de ha van olyan testrészed, amit kevésbé szeretsz vagy amivel kapcsolatban mindig kritikus voltál a fotókon, kerüld azokat a darabokat, amik ezt hangsúlyozzák. Olyan ruha mellett érdemes letenni a voksodat, melyet a hétköznapokban is szívesen viselsz. Légy önmagad! Nem érdemes pl. egy hosszú ruhában fotózkodnod, ha egyébként sosem hordanál olyat. Győződj meg róla, hogy minden darab jól áll és méretben passzol.


A színek tekintetében főleg a semleges palettából érdemes választani, hogy a képek rólad/rólatok szóljanak, a harsány színű és hangsúlyosan mintás ruhák ne vonják el a figyelmet. A fotózáson résztvevők öltözékét érdemes összehangolni, hogy jól mutassanak együtt, kiegészítsék egymást, de kerülni kell, hogy mindenki színek és minták szerint összeöltözzön (pl. fehér póló és farmer minden résztvevőn). Nem kell, hogy minden passzoljon. Például, ha egyikőtök mintásat szeretne viselni, akkor a másik válasszon valami egyszínűt, vagy az egyik fél legyen sötét színben, míg a másik világosabban.


A komplementer színek mindig jól mutatnak együtt. Ha kedveled az élénk színeket, akkor javaslom, hogy válaszd annak egy visszafogottabb változatát. Azért fontos ez, mert a nagyon élénk színek visszaverődnek a ruháról, az arcon lévő árnyékokat is hasonló színűvé változtatják, és nem szeretnénk pl. zöld vagy kék színeket viszont látni az arcon. Ebben az esetben válassz a föld színek közül, melyek harmóniába kerülnek a környezet színeivel.


Érdemes odafigyelni a megfelelő fehérnemű kiválasztására is, hiszen nem túl esztétikus a fotókon mikor a ruha alól kilátszik vagy azon keresztül átlátszik.


Vedd figyelembe a helyszínt is. Nem mindegy, hogy egy városi környezetben fotózunk vagy épp a természetben készítjük a képeket. Erdőben barangoláshoz vagy mezőn sétáláshoz is választhatsz csinos ruhákat, de inkább azok könnyed változatát, természetes anyagokból.

A helyszín mellet egy másik fontos tényező az évszak. Mindig válassz az évszaknak megfelelő ruhát, hozz különböző rétegeket, ha szükséges. Senki nem szeret megfagyni fotózás közben, és biztos nem lesz őszinte a mosolyod miközben a hideggel küzdesz. A sapkák és kalapok egyébként is jól mutatnak a képeken.


Hozz akár több öltözetet is, legyen lehetőséged váltani, ha különböző variációkat szeretnél viszontlátni a képeken, vagy csupán meguntad az egyik ruhát, esetleg összekoszolódna, elszakadna valamelyik. Mindig szívesen segítek kiválasztani a fotózás kezdetekor vagy menetközben, hogy mit mivel viselj, ami a legjobban fog mutatni a fotókon.

POSING AND DIRECTION“But what if we’ve never done pictures before?!


“What if we are awkward?


“My fiancé hates having his photo taken!”Don’t worry! These are totally natural feelings! And I’ve got your back! I give a TON of direction when I’m taking your photos so you never have to ask “what do I do with my hands?!” or feel nervous.I won’t put you in awkward poses, but I will give you plenty of cues that will get you moving, laughing, and interacting the way you always do. PLUS, I’ll teach you the best ways to position your body so it looks the most flattering in front of the camera!